Bicara tips kewangan harian

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Ada kawan saya berpindah rumah baru…

Ada kawan saya berpindah ke department baru..

Suami saya pula berpindah ke syarikat baru…

Saya pon nak berpindah jugak…so BijakRinggit kini berpindah ke domain baru : http://bijakringgit.com

Laman web ini masih belum 100% lengkap..masih dalam pembikinan 😉

Terima kasih atas sokongan anda

Assalamualaikum,

Ada orang berpendapat…
1) Mustahil untuk hidup tanpa hutang
2) Some debt is good thing
3) Kalau tak berhutang susahla nak hidup

Hutang sebenarnya bukanlah semuanya evil. Ada juga yang baik sebagai contoh, membuat pinjaman untuk kursus/sijil yang boleh meningkatkan kerjaya kita atau memulakan pernigaan. Semuanya bergantung kepada niat dan keperluan individu.

Mustahilkah untuk hidup tanpa hutang? Saya rasa mungkin boleh diusahakan. Hutang rumah dikecualikan. Antara yang boleh diusahakan:

(1) Hutang Kad Kredit- Ini paling mudah. Tak payah ada KK, jadi kita takkan ada hutang KK. Jadikan tabiat untuk berbelanja kurang dari pendapatan anda. Jika ada perbelanjaan besar macam percutian, anda sudah boleh mula menyimpan lebih bulan-bulan sebelumnya. Sekarang ini KK sangat mudah diperolehi , tanpa perlu slip gaji! Bank-bank sudah tentu mempunyai alasan tersendiri mengapa dengan mudah memberi kad plastic tersebut kepada orang ramai. Apapon ada orang berpendapat ada KK Nampak cool. Iye ker?

(2) Hutang pendidikan- Boleh dielakkan dengan membuat simpanan bagi dana pendidikan sejak anak kecil atau pergi ke IPT kerajaan yang berpatutan atau pergi bekerja sambil belajar ( kalau anak saya saya tak digalakkan, atau mengikut situasi anda!) atau jika murah rezeki, insyallah boleh dapat biasiswa!

(3) Hutang kereta- Buat simpanan. ( Saya sedang berusaha mengumpulnya). Saya mengidam juga kereta baru tetapi memandangkan kereta sekarang ini masih boleh digunakan dan memikirkan kereta juga susutnilai dengan cepat, saya masih tangguhkan lagi. Setakat ini tiadalah pula orang yang komen negatif tentang kereta saya, tetapi sudah terlalu ramai menyarankan saya bertukar kereta baru! Tetapi saya gembira kerana duit yang sepatutnya dibayar untuk kereta baru saya gunakan untuk simpanan dana pendidikan dan persaraan.

(4) Hutang perumahan – Saya rasa amat sukar untuk kita elakkan. Tapi kita boleh menyimpan untuk membuat bayaran awal yang tinggi mungkin sehingga 20%. Cara lain, mungkin dengan tidak membeli rumah yang besar. Rumah besar memerlukan kos penyelenggaraan yang tinggi dan kos utiliti yang tinggi.

(5) Hutang kahwin – Eh, anda mesti tertanya, ada ker orang buat? Jangan tak percaya ada tau. Boleh elak dengan jangan keluar dating selalu terutama ke restoran hebat-hebat macam Starbucks etc ( kami dah beranak 2 pon tak pergi makan Starbucks). In fact bila keluar dating, tendency untuk bershopping juga tinggi! Lagi satu, jangan suka bergayut di talian telefon dan buat kenduri Ala Carte (ala kadar).

(6) Hutang lain-lain- Ukur baju di badan sendiri. Jika tidak mampu untuk membeli sesuatu, jangan letakkan dalam ‘lists to buy’. Live below your means 😉

Planning, patience, and delayed gratification can help us to live debt free. Add long term investment and I believe we can have a formula for getting rich slowly

Statistics Department baru sahaja mengumumkan kadar inflasi pada bulan lepas meningkat sebanyak 7.7% berbanding Jun tahun lepas, dan ianya adalah 3.9% lebih tinggi daripada bulan Mei 2008.

Tidak hairanlah harga barang-barang umumnya sudah naik. Tak kiralah harga roti, kek, perabot, besi dan lain-lain lagi. Oleh kerana inflasi ini tidak dapat dikawal (kalaulah kerajaan boleh kawal!), marilah kita sendiri yang mengubah cara hidup supaya hidup kita tidak tertekan dek kerana inflasi.

2 hari lepas saya terjumpa satu artikel yang menarik yang dikongsi oleh penulisnya. Saya kongsikan beberapa strategi yang disyorkan oleh Brewer dalam menghadapi kedaan inflasi ialah:

  1. Melabur dalam ‘barang’ daripada wang sebagai contoh emas.
  2. Berhati-hati memegang tunai. Wang tunai yang anda ada sebaiknya di simpan/dilaburkan kedalam mekanisme pelaburan yang boleh memberi pulangan yang lebih tinggi daripada inflasi. Sebagai contoh, jika wang disimpan di dalam akaun simpanan biasa memberi pulangan 5% tetapi ianya sebenarnya kurang 5% selepas ditolak dengan kadar inflasi tahunan.
  3. Jangan buat pinjaman kadar tetap untuk jangkamasa panjang dan jangan beli bon kerana kadar inflasi yang tinggi menghancurkan nilai jangkamasa panjang bon. Kemungkinan 7% atau 8% kadar pinjaman tetap akan meningkat sehingga 14% atau lebih kepada 30 tahun pelan pinjaman rumah.
  4. Melabur ke dalam long term capital gain. Unit Amanah adalah mekanisme pelaburan sangat produktif dalam membantu anda melawan kadar inflasi.

Mungkin ada strategi yang boleh digunapakai dengan situasi di Malaysia. Ianya pilihan anda. Yang pasti anda tidak boleh berdiam diri kerana dengan tidak melakukan sesuatu, nilai wang yang anda ada akan susutnilai disebabkan inflasi. Bertindak sekarang!

P/s- sedang mendalami subjek ‘Perfecting the enoughness & Learning the simplicity‘. Mmg sesuai dengan situasi ekonomi sekarang.

Semalam telah diumumkan oleh PM berkenaan harga minyak yang naik. Bagi saya agak tinggi kerana pada awalnya saya hanya menjangkakan mungkin naik 30-40 sen sahaja. Tup2 sampai 72sen menjadikan harga petrol RM2.70. Setakat hari ini masih belum terasa bahang kenaikan kerana harga-harga barang masih belum naik secara mendadak. Namun tak pastilah lagi 2-3 hari.

Menteri KPDNHEP ada memberi hint bahawa mungkin menjelang Ogos, tiada lagi subsidi petrol menjadikan harga petrol menjangkau RM4. Satu perkembangan yang menarik. Sama-samalah kita nantikan apa kesannya.

Tetapi yang lebih penting buat masa sekarang, kita semua patut mula berjimat-cermat menghadapi sebarang kemungkinan. Perhatikan sekeliling kita, di pejabat, di rumah, di dalam perjalanan dan sebagainya cara-cara untuk mengelakkan pembaziran. Mungkin patut kurangkan makan diluar dan lebihkan masak sendiri. Idea membawa sarapan dan makan tengah hari dari rumah menarik, mungkin dapat menjimatkan hampir 30-40% belanja harian. Elakkan memandu kalau jarak dekat, mungkin inilah masanya untuk sedikit senaman dengan berjalan – disamping berjimat turut juga menyihatkan badan. Ingatkan anak2 untuk berjimat seperti air dan juga elektrik. Padam lampu yang tidak digunakan. Guna kipas/aircond sekiranya perlu. Kalau boleh ahli keluarga diwaktu malam berkumpul diruang yang sama untuk mengurangkan penggunaan elektrik. Saya rasa banyak lagi cara untuk berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran. Mungkin pembaca dapat menambah cara-cara lain yang kreatif untuk berjimat/mengurangkan pembaziran.

Malam ini saya ada melawat 2 laman yang agak menarik berkenaan topik ini. Mungkin berguna kepada anda.

http://money.cnn.com/2008/05/16/pf/bottom_line.moneymag/index.htm?cnn=yes

http://www.savingadvice.com/

Saya sebenarnya lambat tahu mengenainya. Sayang sekali. Seminar tersebut akan bermula esok iaitu dijalankan pada 23-25 Mei 2008. Mengikut peminat-peminat T Harv Eker yang pernah menghadiri seminar tersebut mengatakan seminar tersebut sangat berguna dan memberi kesan yang mendalam kepada mereka.

Jika anda berminat, seminar seterusnya akan diadakan di Singapura. Jadi, peminat beliau yang berada di Singapura, jangan lepaskan peluang ini! Maklumat lanjut disini.

Tags:

T. Harv Eker, penulis Buku “Rahsia Minda Jutawan — Secrets of the Millionaire Mind” menyatakan bahawa baginya orang yang mengatakan “wang tidak penting” adalah TIDAK BERDUIT (broke or going to broke!).

Saya pula ingin menyatakan disini bahawa orang yang menganggap wang sebagai suatu privasi/rahsia dan malu berbual tentangnya atau umum mengetahui tentang kewangannya adalah TIDAK BERDUIT (broke or going to broke!). Ini kerana, jika anda mempunyai banyak wang, ianya bukan privasi lagi. Anda pasti ingin mengetuk orang yang mengatakan “alamak malunya, dalam akaun aku ada 2 juta!”. Apa perasaan anda semasa mengeluar wang di mesin ATM jika baki dalam akaun anda hanya RM2.

Tentu anda tidak mahu sesiapa yang beratur dibelakang mengetahuinya. Bayangkan pula jika ianya 2 juta. Tentu anda tidak jadi masalah kalau orang yang beratur dibelakang anda mengetahuinya (kecuali jika dia perompak 🙂

Antara contoh lain adalah seperti Bill Gates, Warren Buffet dan ramai lagi jutawan. Bagi mereka, kewangan mereka bukan lagi satu rahsia.

Ok, soalan cepu emas: Apa perasaan anda jika tahap kewangan anda sekarang diketahui umum? Jika malu; Anda mungkin sedang menghampiri tiada duit atau memang sekarang sedang menghadapi masalah kewangan.

Apakah benar ramalan saya ini?

[ English version]
T. Harv Eker mentioned in his book “Secrets of the Millionaire Mind” that whoever says “Money is not important”, that person most probably is broke!

My prediction is that those who say “My money is a secret” are most probably broke too! If I have 2 millions in my account, I don’t have any problem for anybody to know that]]. However, if it is only 2 dollars, I will keep that secret tight!

So, is my prediction correct?

Adakah anda ingin tahu bahawa dengan berlengah dalam membuat pelaburan itu merugikan anda? Ini sebabnya:

1. Inflasi

Dengan tidak melabur anda sebenarnya menghadapi risiko terhadap kadar inflasi. Inflasi memang tidak dapat dielakkan dalam situasi pasaran masakini. Dengan mengambil purata kadar inflasi sebanyak 3% setahun, anda kini boleh tahu berapa tahunkah wang anda akan susutnilai (depreciate) sebanyak separuh nilai dengan hanya menggunakan ‘Rule of 72’. Cara pengiraan: 72 bahagi purata kadar inflasi.

Contoh: 72/3 = 24 tahun

Bayangkan anda mempunyai wang sebanyak RM100,000 tahun ini, dalam masa 24 tahun lagi nilainya hanya RM50,000 sahaja. Jadi, cukupkah wang anda untuk menyara persaraan anda nanti? Oleh yang demikian, kita perlu melabur wang kita kedalam pelaburan yang memberi pulangan melebihi 3% supaya nilai wang kita tidak susut begitu sahaja. Katakan anda menyimpan wang ke dalam Fixed Deposit dan mendapat pulangan tetap sebanyak 3%. Jumlah wang yang anda simpan masih sama, tetapi disebabkan kadar inflasi sebenarnya anda tidak mendapat pulangan! Ingat sebelum ini Dave berkata “ Savings without a mission is a garbage’

2. Kuasa ‘Compound Interest’

Bagi menjadikan modal pelaburan kita berkembang , kita tidak harus mengabaikan kuasa ‘compound interest’ . Tahukah anda Albert Einstein menggelar ia sebagai ‘8th wonder of the world’?

Mari kita lihat definasi ‘compund interest’ iaitu:

Interest that accrues when earnings for a specific period are added to principal; thus interest for the following period is computed on the principal plus accumulated interest.

Ini bermakna anda tidak akan keluarkan pulangan dari dividen yang anda dapat. Anda hanya membiarkan sahaja pelaburan anda berkembang. Pulangan yang seterusnya akan dikira ke atas principal dan dividen yang terkumpul setiap tahun. Contoh yang mudah, katakan anda menyimpan RM10,000 ke dalam Unit Amanah yang memberi pulangan purata 15% setiap tahun. Dengan tidak mengeluarkan langsung wang tersebut, pelaburan anda dalam masa 15 tahun akan menjadi begini:

compoundingtablesmall.jpg

Setelah 10 tahun anda akan mendapat RM40,456!. Jika anda membiarkannya untuk tempoh lagi 10 tahun, anda akan mendapat RM72,434,766! Patutla Einstein menggelar ia sebagai ‘8th wonder of the world’.

Gunakan ‘compund interest calculator’ ini untuk mengesahkan contoh di atas:

ASB:

 compounding_asbs.jpg

Unit Trust:

 compounding_uts.jpg

Contoh lain kuasa ‘compound interest’ antara Simpanan Biasa dan Unit Trust disini.