Bicara tips kewangan harian

Dimanakah anda menyimpan wang?

Posted on: August 8, 2008

Tahniah kerana anda suka menyimpan wang.

Kini, saya ingin bertanya dimanakah anda menyimpan wang anda? Soalan kedua pula, mengapa anda menyimpan?  Sudah tentu anda sendiri mempunyai jawapannya.

Namun yang paling kurang disedari oleh orang ramai adalah akan kadar pulangan instrumen simpanan tersebut. Seperti yang Dave Ramsey katakan:

A savings without a mission is a rubbish

Saya pasti anda mempunyai misi tersendiri, samalah seperti saya. Jadi takkan anda hendak lepaskan peluang untuk menyimpan ke dalam instrumen yang memberi pulangan rendah. Bahkan, inflasi sendiri membuatkan dividen yang anda terima semakin kurang nilainya ( atau mungkin tiada nilainya) terhadap simpanan anda.

Secara perbandingannya, Dana Islam Unit Amanah mempunyai potensi keuntungan antara 10-%-15% setahun. Jadi, bayangkan jika inflasi adalah 8%, anda masih mempunyai keuntungan.

Bayangkan jika duit anda disimpan dalam Fixed Deposit yang memberi kadar pulangan terkini 3.75%, lihat anda tidak untung apa-apa pon.

Dan secara perbandingan antara instrumen simpanan lain…

ASB memberi pulangan purata 8% setahun

KWSP memberi pulangan 5.8% tahun 2007

Tabung Haji memberi pulangan 7% tahun 2007

Mengapa Dana Islam Unit Amanah menjadi pilihan saya?

Bukan sahaja kerana ia berpotensi memberi pulangan yang tinggi, pastinya kerana ia dilaburkan di tempat-tempat halal mengikut shariah islam. Sudah pasti ia tidak dilaburkan di medan perjudian, arak atau sebagainya. Dana Islam juga diuruskan oleh Pengurus Dana yang professional. Wang pelaburan para pelabur dikawal oleh Pemegang Amanah yang dilantik seperti Amanah Raya Berhad. Kini Dana Islam turut menjadi pilihan pelabur bukan Islam kerana potensi pulangannya.

Terdapat banyak Dana Islam yang ditawarkan oleh PM seperti PCIF, PIttikal, PIOGF, PAIF, PIOF dan lain-lain lagi. Jadi saya ingin mencadangkan anda membuat pelaburan di dalam Dana Islam Unit Amanah untuk simpanan masa depan. Public Mutual juga akan melancarkan 2 Dana Islam yang juga boleh dilaburkan melalui KWSP tidak lama lagi. Jadi, jangan tunggu lagi. Semak penyata anda sekarang, dan hubungi saya 013-3413040


Advertisements

8 Responses to "Dimanakah anda menyimpan wang?"

ok… thanks for very good info…

so, sekarang baru saya nampak hala tuju pelaburan…

post yang menarik… 🙂

saya cadangkan… tambahkan input ini: http://rahsiablogger.com/uncategorized/tutorial-membuat-email-subscription/

just my 3 cents… 😀

terima kasih di atas maklumbalas anda berdua ..semoga kita mendapat manfaat bersama

kat na simpanan terbaik

assalamualaikum… sy seorang ibu dan suri rumah sepenuh masa, bolehkah wanita spt saya membuat pelaburan melalui Dana Islam Unit Amanah? Saya menyimpan sejumlah wang setiap bulan di dalam akaun bank (pemberian nafkah daripada suami)..adakah pelabruan ini memerlukan jumlah yang banyak untuk memulakanya?

aslmkum..saya ada beberapa soalan? saya mempunyai akaun tabung haji.ASB.akaun pelaburan emas…adakah ini cukup bagi saya menambah pendapatan saya setiap tahun?sekarang saya ingin mencari satu lg pelaburan..antara bank rakyat mudharabah,BSN mudharabah atau public mutual ,mana yg paling baik saya melakukan pelaburan untuk mendapatkan keuntungan yg maksimum setiap tahun?

thanks 4 the info..skang ni dh 2 thn folo p.mutual islamic unit trust.mmg menguntungkn.duit pun selamat.guna epf utk pelaburan

simpanlah untuk masa depan.saya sedia membantu pn ros wakil utc di johor bahru johor 013-7136316

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Your Unit Trust Consultant Name: Farrah Aiza Location: Taman Ehsan, Kepong Email:fara_aiza@yahoo.com H/p:013-3413040 Agent no:10251528 FMUTM no:009-0-53781

Blog Stats

  • 61,360 hits
Advertisements
%d bloggers like this: