Bicara tips kewangan harian

Pelan pendidikan anak

Posted on: July 13, 2008

Assalamualaikum,

Telah lama hendak saya ingin kongsikan pelan pendidikan anak-anak saya yang saya bangunkan menggunakan sebuah perisian ‘ financial advisor’. Disini saya kongsikan pelan pendidikan anak pertama saya sahaja secara ringkas.

Anak pertama: Muhammad Mus’ab

Tarikh lahir: 4 Jun 2004

Tahun ke universiti:14 tahun lagi

Program: Finance, Australia (3+1)

Jumlah pengajian dan kos sara hidup: RM 233,427 ( assumption: Kadar inflasi tempatan 2.5% dan antarabangsa 3%)

Simpanan sedia ada:

a) EPF akaun 1nilai dalam masa 14 tahun:RM16.5K

b) Unit Amanah (Ittikal): RM35.3K ( lump sum RM5K pada tahun 2006) (assumption: kadar pulangan tahunan :13%)

Baki dana pendidikan yang diperlukan =RM181.5K ( RM233.4K – RM16.5 K-RM35.3K)

Untuk mencapai jumlah RM181.5K, saya memerlukan RM615 disimpan secara bulanan. Dana yang ingin dipilih akan berdasarkan profail risiko pelabur.

Huh, tak percaya? Emailkan alamat email anda dan saya akan kongsikan pelan pendidikan lengkap kedua-dua permata hati saya ini dengan anda yang terpilih. Laporan lengkap ini mengandungi 7 muka surat.

Sample muka surat pertama

Nota: Dana pendidikan anak akan berubah mengikut jenis pengajian seperti negara, program dan faktor lain iaitu kadar inflasi dan purata pulangan tahunan unit amanah.

Selain pelan pendidikan, saya juga menyediakan khidmat pelan persaraan, pelan pembelian rumah, dan pelan mencapai impian kewangan anda yang lain. Hubungi saya 013-3413040.

Wassalam

5 Responses to "Pelan pendidikan anak"

mahal tu.. kami htr abir belajar dlm negara aje cdgnye. kami insured 3 jenis education plan utk bdk2 ni (t malaysia, t ikhlas & prudential) total each dpt around rm200k at 18 yrs old. insya Allah, doa dan harap bdk2 ni excellent SPM, dpt scholarship.duit insurans tu blh guna utk kos sara hidup belajar aje. abg wady kata, kena reserve utk education at present years , sbb itu yg jamin life dia nanti. adni + kumon aje dah almost rm900 per month🙂 next year aufa pulak da start tadika.

mmg mahal sebab saya letak plan study oversea..aim for the highest, this plan can be reviewed anytime, especially bila anak-anak dah bertambah😀 untuk mawaddah kita plan study local so simpanannya agak rendah sedikit..later kita share pulak ok

insurance for protection anak-anak kami dr Prudential BSN..so far satisfactory

ooo..ingatkan mcm education insurance.once sign up, sampai policy matured kena fixed monthly premium tu. tak bernafas kami. sekarg ank dua pun, masing2 RM300 each month utk 3 plan insurance:(

[…] Hutang pendidikan- Boleh dielakkan dengan membuat simpanan bagi dana pendidikan sejak anak kecil atau pergi ke IPT kerajaan yang berpatutan atau pergi bekerja sambil belajar ( […]

owh ye…takaful n insurance is difference scheme.. so,better read more to know bout islamic or not bout our investment in takaful ATAU insurance.. read all that in http://www.zaharuddin.net. TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: