Bicara tips kewangan harian

Rahsia bagaimana RM500 boleh menjadi RM1 juta

Posted on: April 25, 2008

Selamat Pagi,

Rahsia yang ingin saya dedahkan ini bukanlah rahsia bagi orang-orang kaya. Ia sangat berguna bagi orang-orang biasa seperti kita. Mungkin kita merasa amat susah untuk menjadi seorang jutawan. Tinggalkan perasaan itu! Megikut buku “Law of Attraction“, you attract whatever you give your attention, energy, and focus to whther positive or negative. Buangkan segala pemikiran yang negatif. Sekarang, berikan fokus, tenaga dan komitmen anda untuk menjadi seorang jutawan dengan langkah mudah yang saya kongsikan hari ini.

Adakah anda mempunyai lebihan RM500 setiap bulan dari pendapatan anda? Tahukah anda bahawa wang sebanyak RM500 boleh menjadi RM1,091,819 dalam masa 27 tahun! Dengan mempunyai displin dan komitmen untuk menyimpan hanya RM500 setiap bulan dengan kadar anggaran pulangan 12%, kini anda bergelar jutawan! Ini belum lagi dicampur dengan wang pencen atau wang simpanan KWSP anda! Amat mudah bukan? Anda kini tertanya, portfolio simpanan / pelaburan yang manakah sesuai dipilih untuk menjadi jutawan dengan mudah ini? Pilihlah pelaburan Unit Amanah kerana mengikut rekod-rekod yang lepas, kadar pulangannya adalah antara 10%-15%. Malahan ada yang lebih! Tidak percaya? Kita jumpa, dan saya boleh tunjukkan pelaburan peribadi saya.

Mungkin anda akan berkata, saya tiada RM500!. Saya mencadangkan 2 langkah bijak berikut:

1) Mulakan simpanan tetap dengan hanya serendah RM100. Yang penting anda konsisten. Anda boleh tambahkan pelaburan bila-bila masa apabila mendapat wang tambahan seperti kenaikan gaji atau bonus! Percaya atau tidak, selagi anda tidak memulakan langkah pertama anda, anda akan merasa susah untuk menyimpan. Apabila langkah pertama berjaya, langkah seterusnya akan menjadi lebih mudah kerana anda akan menjadikannya tabiat (habit) yang positif!

2) Buat bajet bulanan dan kenalpasti apakah perbelanjaan yang sebenarnya anda boleh elakkan atau kurangkan. Contohnya: makan di luar! Masaklah sendiri di rumah kerana ia lebih menjimatkan dan sebagai ibu, saya percaya masakan dari air tangan anda sendiri dapat mengukuhkan lagi hubungan kekeluargaan yang erat dan bahagia. Wang yang telah dikenalpasti tadi kini boleh dijadikan simpanan tetap anda. Sungguh mudah bukan. Kurangkan belanja, tingkatkan pelaburan!

Letakkan tangan di kepala anda dan katakan “saya mempunyai minda jutawan!” atau” saya dalam proses untuk menjadi seorang jutawan”

Selamat berjaya!

Advertisements

6 Responses to "Rahsia bagaimana RM500 boleh menjadi RM1 juta"

really aggree with those two steps. aside from that, only spent from one sallary only eg : let the hubby `s sallary (or wife : whose got more sallary) pay all housechores, education etc. so, the spouse can keep her sallary untouched for saving. imagine if nett 3k a month, then you`ll have 36k per year +10%

can imagine if investment RM3k / month..huhu..mmg dahsyat..pejam celik pejam celik dah jadi jutawan..nak bayar yuran pengajian universiti anak pon dah mampu

hehe..nak byr yuran sekolah adni sampai form 5 ni:)fee setahun RM7K pre-school, primary RM 9K.kalau tak simpan, sapa nak bayarnye.

dunia sekarnag perlukan pengorbanan dan kesabaran .. kalau ikutkan nafsu , sampai bile bile pun takkan puas . saya setuju dengan artikel di atas tersebut dan insyallah satu masa nanti setelah pulang dan menetap di malaysia , saya akan berkecimpung dalam bidang investment dan unit trust .

syed..all the best ya!

chayooooooooooooooo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Your Unit Trust Consultant Name: Farrah Aiza Location: Taman Ehsan, Kepong Email:fara_aiza@yahoo.com H/p:013-3413040 Agent no:10251528 FMUTM no:009-0-53781

Blog Stats

  • 61,360 hits
Advertisements
%d bloggers like this: